Μόρνα ή αλλιώς Σκοτεινά Πιερίας, ένας τόπος γεμάτος μύθους και ιστορίες. Η λέξη Μόρνα σημαίνει “σκοτεινός” για αυτό ονομάζεται και Σκοτεινά.
Από τις πληροφορίες που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, μιλάμε για έναν στοιχειωμένο χωριό που νυχτώνει από νωρίς, γύρω στις 1 με 2 το μεσημέρι.
Όπως επίσης πως οι εκκλησίες του χωριού δεν έχουν σταυρούς.
Στη δόξα του τόπου λειτουργούσε ένα Κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου το οποίο είχε λάβει και έπαινο το 1956 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, με αποτέλεσμα μετά από κάποια χρόνια να μεταφερθεί στα Φωτεινά για να έχει μεγαλύτερη παραγωγή.
Εδώ ξεκινάει ο ένας μύθος πως μετά από αυτό οι κάτοικοι μετακόμισαν μέσα σε μια νύχτα, με τους ίδιους να μην αναφέρουν τους λόγους της μετακόμισης…
Μέσα στους μύθους θα βρείτε τα γνωστά γκουλαγκούδια.
Επτά γυμνές κοπέλες μικρής ηλικίας, χόρευαν γύρω γύρω από το χωριό και τον ποταμό Μόρνο, τρομοκρατούσαν τους κατοίκους με το γοερό τους κλάμα μέχρι το ξημέρωμα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται να κυκλοφορήσουν (εκτός των πολύ τολμηρών).
Ένας άλλος μύθος είναι αυτός με το μαλλιαρό χέρι, που κυνηγούσε όποιον έβρισκε στο διάβα του.
Το σπίτι από όπου έβγαινε το χέρι, άνηκε σε έναν άνδρα ο οποίος έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ όπου στέριωσε και έκανε οικογένεια.
Καθώς το σπίτι εγκαταλείφθηκε άρχισε να διαλύεται και να εμφανίζεται τα βράδια ως μια άγρια μορφή και ο μύθος γιγαντώθηκε ως κατάρα που άφησε πίσω του ο μετανάστης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αποφεύγουν να περάσουν ακόμα και μπροστά από το σπίτι.
Επιπλέον το χωριό έχει “χτυπηθεί” από την Τουρκοκρατία όπου οι Έλληνες εκεί βιώσανε εκτελέσεις και φρικτά βασανιστήρια δημιουργώντας μαρτυρίες για απόκοσμες φωνές και εμφανίσεις πνευμάτων, ψίθυροι και σκιές από το πουθενά που σε κάνουν να ανατριχιάζεις.
Τέλος το χωριό έχει “περάσει” δύσκολα και την εποχή της κατοχής των Γερμανών, όπου έγιναν πολλές εκτελέσεις και επίσης βασανιστήρια.
Υπάρχουν μνημεία για τους πεσόντες σε διάφορα σημεία του χωριού σε μνήμη αυτών των ανθρώπων που βασανίστηκαν και πέθαναν εκείνη την εποχή.
Ισχύει ότι νυχτώνει από τις 1 με 2 το μεσημέρι όπως πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο αναπαράγουν?
Έχουν ή όχι οι εκκλησίες σταυρούς?
Είναι όντως εγκαταλελειμμένο το χωριό ή υπάρχουν κάτοικοι ακόμα?
Δείτε την έρευνα των HungerNights παρακάτω: